Heb je het gevoel dat je stilstaat of zelfs achteruit gaat? Dan is het tijd voor zelfontwikkeling en mentale innovatie. Deze twee stappen zijn erg belangrijk om weer vooruit te komen. Alle goede ideeën ontstaan eerst in je hoofd en daarna zet je deze om in realiteit.

Jezelf ontwikkelen

Jezelf ontwikkelen is een drang die je van nature hebt[1]. Het kan daarom zo frustrerend zijn als je het gevoel hebt dat je stilstaat in je leven. Het is iets dat je helpt om je leven vorm te geven. Het maakt deel uit van je identiteit en het geeft je een gevoel van zelfwaardering.

Over het algemeen zijn mensen bezig met zelfontwikkeling om er economisch beter van te worden. Wat je in je mars hebt helpt je bijvoorbeeld met het vinden van een betere baan of om op je werk meer taken goed uit te voeren.

Als je dit combineert met jouw eigen creativiteit is dit nog beter, want dan heb je een win-win situatie.

Daarbij kan je ook mentaal creatief zijn. Dit helpt je om mentaal innovatief te zijn wat vaak de basis is van je zelfontwikkeling. Sommige mensen denken dat je bepaalde structuren in de maatschappij nodig hebt voor zelfontwikkeling, maar verschillende maatschappijstructuren laten volgens onderzoek zien dat het toch echt uit jezelf komt (bron 1).

Dit begint allemaal in je gedachten en de kennis die je opdoet.

Eigen ontwikkeling

Je eigen ontwikkeling is niet per se iets dat je helemaal zelfstandig moet aanpakken. Als je je bijvoorbeeld op je werk wilt ontwikkelen kan je vragen om feedback. Feedback kan allerlei positieve gevolgen hebben voor je prestaties op je werk.

Deens onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat positieve feedback of feedback die niet bedreigend is, maar opbouwend, mensen een krachtiger gevoel geeft en dat dit de prestaties verbetert[2].

Daarnaast kan je intern natuurlijk ook veel doen om je eigen ontwikkeling te verbeteren. Je kunt zelf ook doelen stellen, iets ondernemen om je vakmanschap te verbeteren, en in kaart brengen hoe het gaat met je zelfontwikkeling.

Je kunt bijvoorbeeld naast het stellen van doelen bijhouden welk gedrag de gevolgen heeft die jij wilt. Dan kan je dat gedrag herhalen[3].

Onderzoek laat ook zien dat mensen die gericht zijn op hun carrière, en het leuk vinden om ergens goed in te zijn vaker kiezen om zich te ontwikkelen in leiderschapskwaliteiten. Dit gaat ook vaak goed, maar het interessante is dat wanneer een organisatie dit ondersteunt die ontwikkeling vertraagd wordt[4].

Het is dus echt iets wat eigenlijk uit jezelf moet komen, uit je eigen motivatie.

Mentale innovatie voor zelfontwikkeling

Welke kant jij opgaat met je leven en welke kant jij op wilt gaan met je leven zijn soms totaal verschillende zaken. Daarom kan het handig zijn om wat mentale oefeningen of trucjes te kennen die je helpen om de koers in te slaan waar jij naartoe wilt.

Je verhaal bepalen

Iedereen heeft namelijk ook een soort verhaal in zijn hoofd over hoe zijn/haar leven tot nu toe is gegaan. Dat heeft vaak als gevolg dat je ook wel een beeld hebt of een verhaal hebt over waar je leven naartoe gaat.

Door dit verhaal eens op te schrijven kan je je meer bewust worden van jezelf. Hoe jij bent geworden wie je bent en welke kwaliteiten je in huis hebt. Door je hier even super bewust van te worden kan je ook een soort plot-twist in je verhaal schrijven als jij toch met je leven een andere kant op wilt gaan dan waar het nu naartoe lijkt te gaan.

Als je nu het gevoel hebt dat je stilstaat, sta je misschien eigenlijk gewoon op het punt om een plot-twist te maken. Alleen welke kant je op moet kan nog de vraag zijn. Het verhaal opschrijven kan dan al veel doen.

Dit kan je helpen om je toekomst een richting te geven, ook als je wel blij bent met hoe het nu gaat. Daarnaast kan het je helpen om jouw potentieel te ontdekken en te vervullen[5].

Wat is je mindset

Daarnaast kan je ook kijken naar je mindset en dan moet je dit eigenlijk weer onderverdelen in 3 categorieën. Je mindset over jezelf, je mindset over je relaties en je mindset in bepaalde contexten, zoals op het werk en thuis[6].

Je kunt dan bijvoorbeeld kijken naar wat voor gedachten je hebt over die zaken en als die je niet verder helpen kan je met een beetje mentale innovatie, zoals met omdenken, je gedachten bewust veranderen. Na verloop van tijd zal je zien dat een omdenk-oefening je mindset in het algemeen verandert.

Bijvoorbeeld thuis:

“Mijn familie begrijpt me niet” kan je omdenken naar “Mijn familie moet wennen aan de nieuwe situatie.”

Voorbeeld werk:

“Mijn team doet maar wat.” Kan je omdenken naar “Ik moet duidelijke kaders geven waarbinnen mijn team kan werken.”

Zo kan je ook kijken of bepaalde contexten een andere manier van denken nodig hebben om ontwikkeling en zelfontwikkeling te bevorderen.

Daadwerkelijk oefenen

Wat je wilt ontwikkelen in jezelf is iets wat je ook moet oefenen om er goed in te zijn. Het maakt niet uit of je de perfecte hamburgers wilt maken of goed wilt zijn in leiderschap en leiderschapskwaliteiten.

Oefenen is belangrijk om ergens goed in te worden (bron 6).

Dit oefenen is ook iets wat je kunt doen met begeleiding, zodat je feedback kunt krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een mentor zoeken, vragen om bepaalde taken waarin je datgene doet waarin je jezelf wilt ontwikkelen en trainingen volgt in wat je wilt ontwikkelen.

Zelfontwikkeling boeken

Soms kan je wel wat hulp gebruiken voor zelfontwikkeling. Dit kan je doen met een coach, maar dit kan natuurlijk ook met zelfontwikkelingsboeken. Gelukkig zijn er een paar boeken die jij kunt gebruiken voor je zelfontwikkeling, zoals:

Mentale Innovatie

Dit boek is als een soort traject om je te helpen een innoverende mindset te krijgen die jou helpt om uit het slob te komen. Het boek Mentale Innovatie is vooral handig als jij nu het gevoel hebt dat je vastzit in je leven.

In het boek krijg je ook opdrachten en praktische voorbeelden van hoe andere professionals deze hebben aangepakt.

Klik hier voor meer informatie over het boek Mentale Innovatie.

Maak je Comeback

Dit boek is ideaal als je op een punt in je leven bent van een grote verandering, zoals een burn-out of een scheiding. Het boek helpt je om jouw leven weer op de rit te krijgen.

Ook in dit boek krijg je opdrachten die je helpen met je zelfontwikkeling.

Klik hier voor meer informatie over het boek Maak je Comeback.

Andere hulp

Heb je meer persoonlijke hulp nodig voor je zelfontwikkeling? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Groet,

Benno.

 

Bronnen:

[1] https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/31241963/1989_1_Peoples_Self_Development-with-cover-page-v2.pdf?Expires=1652180318&Signature=IlJASoXqbhN97-dDWMm1LyMdAgr82XFlRdAmWa5DEe1N6dN74M883uBmQBVsSgq80gcvEjy7uac9czJchHtJ9bIwGmhaIeNt89ZxZlr80V3kfPMkkHeACBLSzzGtsr5~Rc94uRco84DfQCVDSiPVa3B0tNncpAW78z79b8Z4bi5zzlmnJXBlfy~Z~lb03GBWWq6TByoSF~Q3sAn8-Kzw5hs9ZosIqK1wi7LTwdBXO5BwvMJpXWzGf5Ur6o161CytN~PfB~CB7Z0fc2BmJRdn8dgOKwB40~eYoHAkq7tBaW1oHFT-jwZV53fur-7LveXDVCNnu1bC9Y2RFDMzDDmw6g__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1059601199241002

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1099-050X(199921)38:1%3C3::AID-HRM2%3E3.0.CO;2-M

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1048984309002069

[5] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1088868307301034

[6] https://krjohnson.ci.unt.edu/sites/default/files/ejtd-leadershipdevelopment.pdf