Je kunt iets zelfstandig, daarin moet je kunnen vertrouwen. Als je ontslag hebt gehad of een jarenlange sabbatical kan je minder vertrouwen hebben in je eigen kunnen. Het is belangrijk om dit weer te herwinnen om je comeback succesvol en in een acceptabel tempo uit te voeren en er nog plezier bij te hebben ook. Hiervoor is dus een zekere mate van zakelijke zelfredzaamheid nodig.
Geloven in jezelf is ook erg belangrijk voor de mate waarin jij voor een ander kunt werken. Als jij al niet in jezelf gelooft, waarom zou iemand dan in jou geloven voor het werk dat hij voor je heeft?
Juist daarom is het belangrijk om je zelfredzaamheid en het geloof in je eigen kunnen te herwinnen als dat op dit moment op een lager pitje staat.
Zelfredzaamheid
Zelfredzaamheid betekent dat je vertrouwen hebt in het kunnen doen van wat nodig is om jezelf te redden. Je hebt de vaardigheid om uit eigen middelen iets te doen en onafhankelijk te zijn van anderen.
Dit houdt ook in dat jij je eigen beslissingen kunt maken zonder hulp van andere mensen. Je vertrouwt op je eigen inschattingen van situaties en op je eigen vaardigheden om beslissingen uit te voeren, of om daar gekwalificeerde mensen voor te vinden.
Het gaat dus om:
- Je vaardigheden
- Je besluitvaardigheid
- Je inschattingsvermogen
Als je bij deze drie zaken het gevoel hebt dat dit niet helemaal gaat zoals je wilt of dat je het niet hebt of kunt, dan is het tijd om het geloof in eigen kunnen te herwinnen.
Zelfredzaamheid stimuleren
Voor het stimuleren van zelfredzaamheid is niet 1 plan voldoende, daarom wordt er eerst gekeken naar geloof in eigen vaardigheden.
Geloof in eigen vaardigheden
Om je zelfredzaamheid te stimuleren is het belangrijk om mensen te stimuleren in het geloof dat ze hun vaardigheden kunnen verbeteren, dat mensen hun doelen kunnen bereiken en dat de omgeving of de wereld het je ook toestaat om de doelen te bereiken.
Met deze 3 zaken kunnen mensen hun zelfredzaamheid stimuleren en met name het eerste punt, het geloof in de vaardigheden en de vrijheid om die vaardigheden te ontwikkelen.
Dit geloof kun je stimuleren door in eerste instantie op te schrijven welke vaardigheden je nu eigenlijk al hebt. De meeste mensen kunnen bijvoorbeeld wel typen achter een pc (al dan niet met 2 of 10 vingers). Vervolgens kun je kijken hoe je die vaardigheid kunt verbeteren. Is het een kwestie van oefenen of van het vergaren van meer kennis? Je zult zien dat deze twee stappen nog niet zo moeilijke zijn. Juist het derde obstakel, staat de wereld mij toe om mezelf te ontwikkelen, is een stap die lastiger kan zijn. Waar kan je oefenen? Kun je je bijvoorbeeld inschrijven voor een typcursus. Als je het boek niet kunt kopen, bij welke bibliotheek kun je terecht?
Door praktisch naar deze stappen te kijken voor het stimuleren van geloof in eigen kunnen zul je zien dat als je hier daadwerkelijk mee bezig gaat het geloof in eigen kunnen automatisch verbeterd wordt.
Geloof in besluitvaardigheid
Het geloof in besluitvaardigheid stimuleren is soms erg lastig, want wie maakt er nu altijd goede beslissingen?
Geloof in je besluitvaardigheid hangt eigenlijk heel erg samen met je geloof in het inschattingsvermogen dat je hebt. Vraag jij altijd advies aan anderen voordat je een beslissing maakt? Dan is vaak het geloof in je eigen inschattingsvermogen ook niet helemaal geweldig.
Door advies aan andere mensen te vragen kun je ook de verantwoordelijkheid van je beslissing op de andere persoon afschuiven. Misschien zul je het nooit tegen die ander zeggen, maar het kan wel een manier voor jezelf zijn om minder last te hebben van een “slechte” beslissing.
De juiste beslissing is vaak de beslissing waar je geen buikpijn van krijgt. Dat onderbuikgevoel is er met een reden en dat ben je zelf. Uiteindelijk wil jij zelf het beste voor jezelf omdat jij moet leven met je beslissing.
Door vaker zelfstandige beslissingen te maken wordt het ook steeds makkelijker om te geloven in je eigen kunnen. Daarbij kun je ook leren van verkeerde beslissingen, vooral als je dat doorhebt is het maken van beslissingen iets dat je met vol vertrouwen doet.
Geloof in inschattingsvermogen
Om een goede beslissing te maken, om jezelf te door ontwikkelen is het belangrijk dat je inschattingsvermogen hebt. Ook dit is iets waarin je kunt geloven en wat je kunt trainen.
Inschattingsvermogen is bijvoorbeeld iets dat je nodig hebt bij het maken van een groeiscenario of bij scenario planning. Vooral bij scenario planning is het erg leuk omdat je hiermee meerdere inschattingen maakt voor het pad dat je wilt bewandelen.
Hoe vaker je dit doet, hoe vaker je ziet welke inschatting (de eerste of de laatste) uitkomt tijdens het zetten van de stappen. Na verloop van tijd zal dit steeds vaker de eerste inschatting zijn en daarmee voel je dat je inschattingsvermogen aan het verbeteren is.
Vooral bij het maken van meerdere scenario’s, meerdere inschattingen, kun je vertrouwen op wat je bedenkt met hoe het zal gaan. In hoeverre jij jezelf goed inschat, je omgeving en de mensen om je heen.
Opdracht: Waarin wil je als eerste geloven?
Ga voor jezelf na, waar heb je nu het minste vertrouwen in? Probeer dan stappen te zetten om juist in dat onderdeel meer vertrouwen te krijgen.
Als het om je vaardigheden gaat, ga oefenen.
Gaat het om je besluitvaardigheid? Kies er dan elke dag voor om iets nieuws te doen, je moet zelf uitkiezen wat.
Gaat het om je inschattingsvermogen? Bepaal verschillende scenario’s voor het bereiken van een doel.
Voetballers hebben regelmatig te maken met blessures en zijn afhankelijk van coaches voor hun plaatsing op het veld tijdens een wedstrijd. Het is dan makkelijk om de hoop op te geven, maar door in jezelf te blijven geloven kun je ontzettend veel bereiken en verbeter je jouw zelfredzaamheid.
“The secret is to believe in your dreams; in your potential that you can be like your star, keep searching, keep believing and don’t lose faith in yourself.” -Neymar
Bronnen:
https://srhe.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13562517.2014.901951#.W4U4N-gzaUk